Retad för att ha hemsydda kläder?

En mamma i en sygrupp jag är med i på facebook, var orolig för hur det skulle gå då hennes son börjar förskolan och har hemsydda kläder. Hon undrade ifall hon borde skaffa köpekläder för att pojken inte ska bli retad. Själv hade hon blivit mobbad som liten då hon använt mycket kläder som hennes mormor gjort till henne.

Jag tycker det är så ledsamt att man ens ska behöva fundera över sådant här, men undrar också lite hur viktigt det är med kläder i lågstadiåldern och om barn faktiskt kommenteras och retas för kläder som är annorlunda och kanske hemsydda. Själv hade jag mycket loppiskläder som liten och kan inte komma ihåg att jag skulle ha blivit retad för det, men nog kommer jag ihåg att jag önskade ibland att jag åtminstone då jag blev lite äldre också hade fått lite mera trendiga kläder för att passa in bättre. Men knappast hade jag varit mindre blyg ändå och en annan person än vad jag är idag.

IMG 8693

Några höstblusar som väntar på att skolan ska börja och att vädret ska bli lite svalare.

 

Jag hoppas att jag kommer att få sy länge ännu till mina barn, och att ingen kommer att kommentera elakt om deras kläderna. Nu är det ju rätt så hög kvalitet på kläderna jag syr, och många barn är ju redan väl blekanta med att Max har hemsydda kläder. Inte tänker dom flesta ens att det är hemsydda. Max har ju också flera gånger gett något klädesplagg i present då han varit på kalas. Föräldrarna har iallafall uppskattat detta och säkert de flesta barn också. Så inte är jag egentglien hemskt orolig. Dessutom har Max en klasskompis vars mamma också syr, så dom kommer att vara två iallafall om vi får fortstätta 🙂 Och utbudet av också lite tuffare tyger är oändligt just nu, så jag hoppas att ha hemsytt inte kommer att vara något som tolkas barnsligt och negativt. En gammal föreställning (som jag hört att även förekommer idag) är att man skulle sy kläder själv för att spara pengar. Så är nu verkligen inte fallet. En meter trikåtyg av bra kvalitet kostar mellan ca 15-25 €/m. Visserligen kan man få ut några plagg på en meter (beroende av storlek såklart) men billigare än ett 4,90€ plagg från någon kedja blir det helt enkelt inte. Så de flesta som syr kläder till sina barn och sig själv idag syr nog inte för att det blir billigt, utan för att det är en hobby helt enkelt. Och själv syr jag så mycket hellre kläderna själv än köper dom i butiken. Då vet jag iallafall att den delen av produktionen är producerad under någorlunda mänskliga förhållanden. 🙂

 

IMG 8697

Har ni några erfarenheter av att era barn skulle ha fått höra i skolan om hen haft annorlunda/hemsydda kläder? Eller kanske du själv?

9 reaktioner till “Retad för att ha hemsydda kläder?

 1. De där plaggen är ju jättefina, tror knappast någon skulle kommentera något negativt om dem, kör på!
  Fanns en i skolan när jag själv gick i lågstadiet som mest hade hemsydda kläder och blev retad för det mellan varven minns jag, men jag skulle tro att det var för att de flesta plagg såg likadana ut och inte passade så bra alla gånger. Välsydda kläder har jag svårt att tro att yngre barn ens skulle märka om de var hemsydda eller ej, mer hemsytt till barnen, javisst!

  Gilla

 2. De där är ju jättefina! Min svägerska brukar sy kläder till mina barn och dem har ingen retats för ännu. Men de är ju trendiga modeller. Jag tror ingen kan se om ett plagg är köpt eller hemsytt om det följer samma mode.

  Gilla

 3. Det är skillnad på hemsytt o hemsytt. Jag hade mycket hemsydda kläder som liten. Hade väl egentligen inte så mycket emot det, men min mamma har nog inte så bra sinne för färger och mönster, helt enkelt vad som e okej kläder. Om barnet absolut vill ha nåt från butiken såkan man väl nån gång gå med på det, men tror nog de flesta tycker det e okej me hemsytt idag. Undantaget e väl jeans o vissa andra plagg. Tycker det e samma sak me stickade plagg, vissa kan konsten att få stickat att se bra ut, t.ex. Kalastajan vaimo. men inte alla.

  Gilla

  1. Min mamma sydde också en del då jag var liten, men utbudet på tyger är något helt annat idag än vad det var på 80-talet 🙂
   Nog händer det att vi köper nya kläder också, men de mesta andra kläder barnen har är antingen ärvda eller begagnade.
   Och det där med stickat är så sant..

   Gilla

 4. Många har redan kommenterat det som jag skulle säga, att det är skillnad på hemsytt och hemsytt. Dina tröjor är ju superfina och ser inte så annorlunda ut än många butikströjor. Hade också hemsydda kläder när jag var mindre och hade en väldigt duktig mamma med sytekniken men tyvärr inte på tyger och modellerna. Inte kommer jag ihåg heller att jag blev retad för dem men jag hatade dem… 🙂 Men nuförtiden tycker jag man ser trendiga hemsydda grejer lite överallt och på många barn. Önskar så jag hade nerver att sy jag också!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s