Bojkotta skolfotograferingen?

Snart börjar det vara dags för diverse skol- och dagisfotograferingar igen. De flesta gångerna som barnen deltagit i fotograferingar på klubbar, dagis och förskola har vi bara sparat gruppbilden men skickat tillbaka porträtten. Varför? Tja, gruppbilden kan ju vara rolig att ha för barnen som minne i framtiden, men porträtten är ju tyvärr ganska hopplöst fantasilösa och de där samma korgstolarna har väl hängt med i alla år. Och bakgrunderna.. Är det inte ribbstolar, gardiner från 80-talet så är det någon flammig skärm. Tråkigt. Lite kreativitet och nytänkande kunde nog kanske komma in i skolfotograferingen om det ska bli något i framtiden av den. Förr ägde kanske inte alla familjer en kamera. Nu tar de flesta mobiltelefoner bättre bilder än de vi hittar i våra album från 80-talet och många har systemkameror eller vanliga av ok kvalitet. 

Att det är dyrt är ju också en sak som det har diskuterats ganska mycket om. Och dyrt blir det ju såklart om man tycker att man ska ha alla bilder. Och det kanske barnen vill ha iallafall då de blir äldre. Om alla andra också ska ha bilderna. Har man flera barn i skol/dagisåldern i familjen så kan det bli ett ganska stort hål i kassan för en famlij med lägre inkomster. 

Jag tar nog så mycket hellre själv fina bilder på barnen en gång i året (och såklart mera ofta än så också) än klistrar in opersonliga porträtt i album. Tror faktiskt inte att jag alls gjort några album på barnens foton. Själv har jag kvar alla från alla år. Och nog är det ju rätt kul att se i efterhand, men det finns ju så mycket mera möjligheter nu. Det finns ju också många ställen där man själv kan beställa diverse fotoprodukter av sina bilder.

Här hittade jag en några år gammal artikel (som säkert är lika aktuell idag) om detta ämne.

 

11892271 10204997293115339 8196521101566168158 n

 Den här bilden snubblade jag över på facebook idag. 

 

Vad har ni för åsikter om skol/dagisfotograferingen?

 

Tillägg:

Jag kom plötsligt på att jag tror att i fjol var det endast gruppfotograferingen som sköttes i förskolan/dagis här hos oss, ville man ha porträtt fick man fixa det själv hos en fotograf. Kanske det är något som börjar vara vanligare? 

8 reaktioner till “Bojkotta skolfotograferingen?

 1. Jag är väldigt tudelad i denna fråga. Har funderat mycket på det faktiskt! Först och främst, som medlem i fotograf-familj, jag studerat fotografi men inte jobbat som det och maken professionell fotograf, så brukar vi ta gruppfotona för att barnen kanske senare har glädje av dem. Men vi båda klagar ofta på att de är endera oskarpa eller att de är hemskt uppskärpta and so on and so on. Gräslig kvalitet. MEN sen har jag faktiskt vissa år inte skickat in de personliga, FÖR nog ligger ju charmen i att nån annan har fotat min lilla filur som har en helt annan min på sig än då jag fotat! Har en hel massa bus och skrattbilder på barnen, men inte en enda där de är så allvarsamma, stolta men ändå glada. En helt annan klang i bilderna. Så vissa år har jag faktiskt behållit porträttbilderna.
  Men ja, absolut är jag för att dagispersonalen tar gruppbild som alla får, MEN det behöver ju nog vara någon som har lite fototalanger då också och kan det här med ljuset osv. För det finns nog många ute i världen som inte har ett hum om hur man tar bilder… 😉

  Gilla

  1. Jo, jag antar att för många fotograferingsfirmor är just skolfotograferingarna en stor inkomst och det är ju bra för dom såklart.
   Jag har (med lite mutor 🙂 ) nog lyckats att ta bilder på mina barn som inte är för "busiga" 🙂
   Dom kan ju vara bra ibland, det kan jag helt hålla med om. Det som jag tyckt att varit en av de största skillnaderna är hållningen. Jag var själv blyg som liten och försöker gömma mig på de flesta bilderna. Har märkt att också mina barn ser ganska rädda och osäkra ut.

   Och sant är det också att alla inte kan fotografera fint även om de har en fin kamera. En vän till mig hade hos familjedagvårdaren i fjol anlitat någon bekant med bra kamera och lite öga för det där, och tagit bilderna ute en vacker höstdag. Det var riktigt trevligt!

   Gilla

 2. Som lärare hatar jag skolfotodagarna. Mattider som ruckas, rastvaktsscheman som måste panikändras… Och yra skolelever. Jag tänkte i samma banor som du på jobbet: varför inte bara ställa upp på att ta klassbild och inga enskilda porträttfoton och ordna upp kompisfoton och syskonfoton… Tycker inte det hör till mina arbetsuppgifter att styra upp.

  Som förälder tänker jag som du. Dyrt och onödigt.

  Gilla

 3. Jag vill gärna ha skolofotona, för oss är det enda bilderna som vi får av barnen i pappersform, alla andra bilder finns ju i kameratelefonen eller ipaden och där hålls de ju inte förevigt. 25 eur/barn och år tycker jag inte är särskilt dyrt. Dyrt skulle det först bli om man själv blev tvungen att skaffa en bättre kamera, fotoprinter och papper. Porträttfotona i tarraform har vi också haft nytta av nu och då när barnen behövt någon bild på sig själva.

  Gilla

  1. 25€ låter ju inte dyrt nej. Hur mycket bilder får ni då? Vi har betalat mellan 8-12€ för bara gruppbilden. Hela paketet har nog varit betydligt dyrare. Såklart mycket dyrare om man går till en fotostudio, men också mer personligt.
   Om man skaffar en ordentlig kamera så kan man ju nog fota ganska mycket mera än barnen en gång i året och att beställa pappersfoton kostar inte mycket. 🙂

   Gilla

 4. detta har jag aldrig tänkt på, men det är nog sant att skolfotona (om de verkligen fortfarande ser ut som då jag gick i grundskolan) känns förlegade och tråkiga.. Dock tyckte jag det var en rolig grej då, men vet ju inte vad dagens barn tycker. Men skulle minnas att vi också nångång tog ett "spex-gruppfoto" utöver det vanliga stela, vilket säkert är ett roligare minne 🙂

  Gilla

 5. Bojkotta! Våra första erfarenheter av fotografering på förskolan var allt annat än bra. Vårt barn hade några dagar tidigare ritat sig till en katt med morrhårsstreck i ansiktet. På fotograferingen hade inte fotografen kunnat fota henne med dessa, så förskolepersonalen hade med stor möda försökt putsa och tvätta bort tuschstrecken… Ingen glad min på fotot efter det.. Mycket som borde uppdateras och ändras enligt mig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s