Behov av nya kvällsrutiner

Det börjar kännas som att det är dags att ta tag lite i våra kvällsrutiner här hemma. Jag börjar vara lite orolig för att barnens nätter blir allt för korta. I vanliga fall somnar dom mellan ca kl.21-22 och på vardagar är det väckning kl.6.00. Det är bara 8-9 timmars sömn det per natt och det säger ju sig självt att det är alldeles för lite för en 4-åring och en 7-åring. Så här är det för Max nästan alla nätter. Theo sover oftast längre de dagar han är hemma och så sover han ju också på dagis de dagar han är där. Max har alltid haft ett ganska litet sömnbehov, men nu då han börjat skolan märker jag att han är mycket tröttare.

Men hur gör folk som får barnen i säng i tid? Låter ju som rena rama lyxen att ha barnen sovande vid åtta eller kanske ännu tidigare. Som de flesta som svarade på Linns gallup för snart ett år sen. Vid den tiden då barnen somnat är jag oftast själv så trött så jag inte orkar göra så mycket som jag skulle vilja. Och jag behöver en stund för mig själv med lite lugn och ro. Speciellt de veckor som jag är ensam med barnen.

Nu har jag då det ändå ganska ”bra ställt” för mig, då jag efter nattsagan får gå ner till vardagsrummet och barnen somnar själva efter en stund. Ibland läser dom lite eller lyssnar på någon musik. Ibland får vi springa och hämta vatten och värmedynor. Men den tiden då vi föräldrar måste sitta bredvid tills barnen somnar är över för länge sedan. För Theo hade vi aldrig en sådan tid. Han har alltid somnat själv. (Annat var det med Max i tiderna..) Men ibland blir den här stunden så väldigt lång..

Jag undrar hur jag ska hinna få  barnen i säng i tid speciellt på vardagar då vi har så tidig väckning? Någonting måste vi säkert ändra på. Ungefär så här ser en eftermiddag ut vanligtvis hos oss just nu.

15.30-16.15 Jag slutar jobba mellan kl.15-16. Då hämtar jag barnen från eftis och dagis  Det tar ca 20 minuter för mig att åka till eftis, och från eftis till dagis tar det lika länge och ungefär lika länge hem. Det betyder att det alltså går åt en timme av eftermiddagen till bilåkande. Snart flyttar Theos dagis till en plats mycket närmare oss, så då kommer vi ju att spara en hel del tid. 

16.30-17.00 Vi kommer hem. Om vi måste handla tar det såklart minst en halv timme längre. 

17.00-18.00 Pustar ut en stund. Kollar posten. Börjar med maten. Läxläsning för Max. Oftast lite barnprogram eller spelande.

18.00-18.30 Middag. Försöker att vi alla skulle äta tillsammans, men det fungerar inte alltid då jag inte alltid äter samma mat som barnen..

18.30- 19.30 ”Fritid” 🙂 Jag brukar pyssla lite med mitt, kanske vi går ut någonstans, barnen leker med något.

19.30 -20.15 Kvällsmål och det där evinnerliga kvällsbuset som alltid drar ut på tiden..

20.15-  21.00 eller hur länge det nu tar.. Tandborstning, Nattsaga, Godnatt. 

 

När jag ser det här så här så inser jag ju att kvällsmålet (som mest blivit som en rutin, vet inte hur hungriga de är egentligen vid den tiden..) ju kommer nästan precis efter middagen.. Kanske vi kunde börja äta middag lite senare och skippa kvällsmålet helt? 

Hur gör ni och vad har ni för rutiner? Jag tycker det är väldigt svårt att hålla sig till tiderna. Speciellt om det är något speciellt på kvällarna utöver de vanliga rutinerna.

IMG 8131Bilden har inget med inlägget att göra annat än att den är tagen i kvällssol då barnen borde sova, då vi var i Grythyttan i somras.

6 reaktioner till “Behov av nya kvällsrutiner

 1. För oss ser det ungefär ut såhär: 18.00 hämta pappan från tågstationen. ca 18.40 middag hela familjen tillsammans. Efter middagen plocka undan och mata höns och kaniner. 19.40 byta till pyjamas, tvätta tänderna. 20.00 i säng, läsa saga, somna ca 20.40-50. Vakna 7.20. Barnen är snart fyra år 🙂

  Gilla

 2. (Gör Max läxor på eftis?)
  Tråkigt att behöva säga det här, men om man vill spara tid / göra kvällen "kortare", så måste man planera och förbereda på ett nytt sätt. Kanske göra matlista. Storhandla. Göra storkok och förbereda så långt det går så att det sen bara är att skära råkost medan middagen blir varm. Äta samma mat minst 2 dar i rad. Köpa mat hem från jobbet? Får man det?
  Lämna "pusta ut"-biten till efter maten. Då blir det också längre tid mellan middag och kvällsmål, som ändå inte behöver vara så invecklad. Banan ska vara bra för sömnen 🙂
  Något dylikt har jag sysslat med nån gång i tiden. Men minns nog inte om barnen var i säng särskilt tidigt ändå… Nej, dom har nog aldrig regelbundet somnat 19-20-tiden.

  Gilla

  1. De gör läxor på eftis två dagar i veckan. Jag vet snälla du, det är inte alls någon nyhet, och inte tråkigt alls att höra. Det är sanningen och sanningen är den att jag/vi är superdåliga på att planera. Måste bli en bättring där.. Vi äter oftast samma mat flera dagar i rad, så inte står jag och kokar hemskt länge då jag är ensam hemma. Jag köper ibland mat från jobbet, men det är inget som barnen brukar gilla speciellt mycket.. känns lite onödigt att t.ex. köpa potatis 🙂
   Jag tar emot alla råd med öppna armar. Men det känns som att ju äldre barnen blir destu mera råddiga blir alla våra så kallade system..

   Gilla

 3. Dotter på 3,5 år
  Karln hämtar från dagis ca kl 16
  Jag kommer hem ca 17.15. Fixar hastigt middag. Vill äta före kl 18 om det är möjligt. Sen "lek"/ute och cyklar eller nåt. Kl 19.45 kvällsmat, tvätta tänder, wc bestyr, pyjamas på. Går till sängs senast 20.15 och somnar genast. Inga sagor eller annat. Väcks mästa morgon kl 07.45. Inland vaknar hon själv kring 7.30.

  Gilla

  1. I min familj har vi alltid ätit kl.18 så är lite svårt att komma ifrån det.. Önskar också att mina barn somnade genast.. Kanske det är åldersskillnaden som gör det lite knepigt, inte vet jag.. För oss är nog nattsagan en av de viktigaste stunderna på dagen så det vill vi inte dra in på.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s