”Är julgubben rik?”

Jag fick frågan igår vid kvällsmålet av 7-åringen om julgubben är rik. ”Han måste ju vara det då han kan köpa julklappar till alla”. Ja, vad ska man svara på det.

Nu funderar jag om vi kanske borde berätta till honom att julgubben inte finns på riktigt. För det verkar faktiskt som att han ännu tror på den här sagan. Iallafall ibland. Min pappa har ”julgubbat” i flera år, och ifjol då vi firade jul ensamma så hade vi stämt Skypeträff med julgubben. Då märkte nog han att det var någonting som var mystiskt, men det är ändå som att han inte riktigt vill tro att allt är en bluff. För bara några dagar sedan sa han att det var lite tråkigt förra året då julgubben inte kom. Så vi får nu se hur det blir i år, då julgubben nu har blivit pensionerad, och kanske inte skulle orka med hela spektaklet mera.

Jag är nämligen rädd för att om inte vi berättar detta till honom, så kommer han att få sanningen rakt i ansiktet av någon i skolan som minsann vet hur det är. Och då kommer han att bli så besviken och ledsen.

Brukar julgubben/tomten komma till er? Tror barnen att det är på riktigt och hur har julgubben avslöjats? Om han har?

julkort12

Med detta inlägg inleder jag officiellt min julväntan 🙂 Här en bild på 7-åringen  för fem år sedan. Julkort år 2010. Snart tre år gammal.

 

 

 

3 reaktioner till “”Är julgubben rik?”

  1. Vi har aldrig haft julgubbe utan barnen har vaknat på julafton och sett alla klappar framför granen. Det har helt enkelt aldrig känts naturligt att någon julgubbat, varken eget folk eller inhyrd så det har arit enklast att han "varit på besök under natten" En gång när vi firade hos mina föräldrar, kom min väninnas bror som bodde i våningen ovanför) och bankade på dörren och lämnade en säck utanför. Det är det närmaste tomten vi kommit.Minns inte hur de sen började förstå att ingen tomte fanns men åtminstone med lillebror så var det ju storebror som berättade…
    Ni får nog på nåt mjukt sätt berätta för honom,för som du sa, så kommer han annars nog att få det slängt i fejset i skolan. dagens värld är ganska krass.
    Finns det någon passlig julfilm eller nåt kring ämnet? (fast nej knappast, de flesta filmer vill väl hålla magin kvar…)

    Gilla

  2. Vi har aldrig haft julgubbe. Jag var själv livrädd för julgubbar när jag var liten och det verka som om det har smittat av sig. Dottern var livrädd också för påskharen när hon var ca 2 år. Vägrade somna till påsken för hon var rädd att haren skulle komma, så vi måste berätta för henne att påskharen finns inte, det är bara vi föräldrar som ger äggen. Och efter det var det lugn och ro. Till jul så frågade hon om det var lika med julgubben. Så från två års ålder har hon redan gått och berättat åt kompisarna att "julgubben finns inte på riktigt…". Nånting vi föräldrar har förklarat om och om igen att man inte ska göra… Lillebror har ju sådär smått velat tro ibland och ibland inte. Och vi har hävdat att tro är ens egen, vare sig det är gud eller jultomten så tror man om man vill, det får var och en avgöra! Så vi har fortsatt med att lämna julsäck utanför dörren i smyg och sen gått och tittat och barnen har nog funderat "vem kan ha satt den dit?"… Men en riktigt julgubbe har nog känts så styvt på nåt sätt. Mamma hade ordnat en jul vi var hos dom med en bekant som var julgubbe och då satt båda mina barn bakom min rygg och vägrade titta på honom. Så det var ingen rolig erfarenhet. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s