Hjulena på bussen snurrar runt runt runt..

Ungefär vid samma tidpunkt som jag lärde mig den barnsången så lärde jag mig också att åka lokalbuss. Jag hade just tagit studenten, flyttat til Åbo och jobbade ett år som barnflicka i en familj. Vi gick till bl.a församlingens barnklubb och där lärde jag mig den sången som jag sen sjöng nästan dagligen för det minsta barnet som satt i vagnen och inte skulle somna före lunch. Det lilla barnet är väl 16 år idag och mycket har ändrats sen dess. Jag har åkt mycket buss t.ex. Mer eller mindre under olika tidpunkter i mitt liv.

 

Då vi flyttade till Pikis år 2006 så jobbade jag ännu i Åbo. Den första tiden var det lätt som en plätt att ta sig på jobb. Bussen till jobbet gick 7.20 nästan utanför dörren. Väl framme i Åbo följde en 10 minuters rask promenad innan jag kom pigg på jobb precis i tid. Hemfärden var ungefär den samma men på den tiden hade jag inga tider att passa. Jag hade dessutom inget körkort ännu så fanns liksom inga andra alternativ heller.

 

Sen fick vi barn år 2008. Under tiden jag var hemma började Pikis höra till St:Karins. Priset på månadskortet var ändå förhållandevis lågt. Mellan 50-60€/månad vill jag minnas. Då jag återvänt till jobbet så blev ju allt lite mera komplicerat. De veckorna som pappan var på jobb gick jag iväg kl.6.45 i ur och skur för att föra barnet till dagmamman. Skyndade mig till bussen och samma procedur på hemvägen. Ibland tog jag bilen men lämnade den då oftast utanför Åbo då det var så dåligt med gratisparkering nära min arbetsplats.

 

Sen var jag mammaledig igen och lillebror föddes 2011. I slutet av min vårdledighet år 2013 blev det bestämt att jag skulle börja jobba i Pargas. Nu blev det genast ganska mycket krångligare att ta sig på jobb.

I början gick dessutom barnen på ett dagis som låg helt åt fel håll, nästan på gränsen till Åbo. De veckorna pappan var på jobb förde jag barnen till dagis, lämnade bilen där nära och åkte buss till Pargas. Jag jobbade 9-15 det första året så det gick tidsmässigt bra. Men det andra året jobbade jag heltid, och storebror började dessutom i förskolan som ligger inne i St:Karins. Att göra på samma sätt hade inneburit att vi hade varit tvunga att åka iväg väldigt tidigt.. Så jag förde ett barn till ett ställe, ett annat barn till ett annat ställe och åkte till slut bil på jobb.

 

image10

 

Veckorna då pappan var hemma var oftast också det yngre barnet hemma så då tog jag först en buss till St:Karins och bytte där till Pargasbussen. Men sen drogs en busslinje in, vilket betydde att jag måste gå ganska mycket längre väg. Min arbetsväg med buss tar alltså ca 2,5 h sammanlagt/dag. Med bil 50 minuter.

 

På sista tiden har jag mest åkt bil, för det är så mycket enklare. Upptäckte dessutom i våras att månadspriset nu höjts och är idag 88€/månad. Men eftersom nu pappan är hemma nästan hela augisti, och han gärna också vill ha bilen ibland, så laddade jag mitt busskort igår igen. De gånger jag åkt buss det senaste året har jag köpt engångsbiljetter och det blir 15,80€ av och an vilket känns ganska så dyrt. Men inte gör dom det lätt inte.. Jag behöver två olika busskort då inte Pargas hör till Föliområdet. Så jag förlorar en dag i månaden då jag inte kan ladda mitt busskort på bussen och måste gå via och ladda det på hemvägen den dagen då mitt kort ännu är i kraft. Hoppas dom löser det lite lättare snart..

 

Men inte är det gratis att åka bil heller. Min arbetsväg av och an är ca 50 km så det blir ganska många km på ett år.

 

Men nu är det ju ljust och relativt varmt ännu så försöker tänka positivt på bussåkandet. Jag får mera frisk luft, motion, tid att tänka, blogga! och kan ju faktiskt ta en tupplur på hemvägen om (när) jag är trött. 

 

Det var min busshistoria. Hur ser din arbetsväg ut?

2 reaktioner till “Hjulena på bussen snurrar runt runt runt..

  1. Hej! Jag bor i Pargas, men jobbar i Skanssi. Tar bussen till jobbet och tillbaka och har svurit både en och två gånger sedan de bytte bussbolag från vainionliikkenne till TLO. Ibland är den över 20 minuter sen, ibland alltför tidig så att jag missar den och är då tvungen att vänta i värsta fall en timme på nästa buss. I det läget har jag dock ringt efter min man, som snällt kommit efter mig med bilen. Vi har bara en bil och han behöver den i sitt jobb, men på helgerna kan jag använda den och behöver då inte lita på bussen.

    Gilla

    1. Ja, de nya bussarna tror jag inte att någon är så förtjust i.. Skramlar och hoppar och vill man ta en tupplur får man ju ligga i sätet. Hoppas iallafall tidtabellerna börjar hålla snart..

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s