#palandershönshus

Jag har säkert tidigare i något skede skrivit om här på bloggen att vi i sommar skulle bygga hönshus och skaffa hönor. Eftersom allt oftast tar längre tid än vad man planerat så har vi inte ännu kommit så långt att vi skulle ha fått hem hönorna. Men det är inte mycket kvar nu! Så här har det gått till hittills. Ni som följer mig på Instagram har fått följa med projektet där, men här kommer nu också lite dokumentation i bloggform.

 

image3

 

Först måste vi ju såklart bestämma var hönshuset och hönsgården skulle  stå. Vi lade ut betongplattor som grund.

 

image7

 

Sen var det dags att bygga stommen till hönshuset och bestämma var alla öppningar skulle vara. Eftersom vi ska ha hönor året runt så isolerade vi också. Till stommen använde vi rester av byggnadsställningen som vi hade då vi gjorde vår fasadrenovering.

 

image6

 

Sen var det dags att göra utsidan. Även här använde vi restmaterial från fasadrenoveringen. Det räckte nästan. Även färg hade vi kvar.

 

image5

 

Sen var det dags att måla insidan. Blandade ihop tre färger som jag hittade i skåpet och resultatet blev någonslags blågrå färg.

 

image

 

Sen byggde vi fyra värpreden, ett till varje höna. (Vi börjar med fyra) Bakom värpredena finns en lucka där äggen ska hämtas.

 

image4

 

Här fick jag tälja lite, det behövdes två ”knarvlar” till luckan. Här ska ännu komma hörnplankor såklart.

 

image12

 

Till näst var det dags att börja fundera på hönsgården. Den är ca 6 kvadratmeter stor plus ytan under hönshuset som är ca 2,5 kvadratmeter. Hönsnätet är nergrävt ca 40 cm snett ut från hönsgården så att inte rovdjur ska ta sig in. Det ska också komma tak på hönsgården.

 

Ännu har vi lite kvar att göra innan hönsen kan flytta in. Hönshuset behöver en bakdörr, sittpinnar, en lucka vid hönornas öppning och hönsnät runt hönshuset fattas ännu. Sen ska vi ännu lägga takfilt och fixa med hörnplankor men de detaljerna kan vi fixa också sen först då hönorna flyttat in. Just nu får en pressening duga som tak.

 

Det var lite om vårt sommarprojekt! Kommer nog att bli en del hönserier i framtiden antar jag. Fråga gärna om ni undrar över något.

En reaktion till “#palandershönshus

  1. Åh va roligt! Vi byggde också ett hönshus för ett par år sedan och nu har vi 13 hönor och en tupp. Det är ju en hel vetenskap det här med att ha hönor!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s