Veckopeng?

Vi har ett tag funderat lite kring veckopeng här hemma och att det kanske skulle börja vara dags för barnen att få en liten slant en gång i veckan. Frågan är då bara hur mycket en 8-åring och en 5-åring kan tänkas få i veckan. Egentligen tycker jag nog att 5-åringen inte behöver någon veckopeng, men antar att det kanske blir katastrof här hemma om han inte får något om storebror får..

 

 

 

IMG 6143 

Det som jag vill att barnen ska få ut av veckopengen, är att lära sig lite om pengars värde och om att spara. Jag vill att de ska förstå att alla de de där loppismjukisdjuren och fotbollskorten faktiskt kostar pengar. Och att ibland måste man spara en längre tid för att ha råd att köpa något man vill ha eller göra något roligt. Jag vill inte att det ska delas ut pengar/lön för hemsysslor eller bra skolprestationer. Inte får vi vuxna heller pengar för att vi för ut roskisen och städar efter oss. Är inte emot belöningar över lag, men tycker att belöningen kan vara något annat än pengar. T.ex. extra speltid eller att man gör något tillsammans. Att belöna skolprestationer i pengar tycker jag också är dumt då inte alla har samma förutsättningar. Tänk på det barnet som har det svårt i skolan om syskonet jämt får toppbetyg..

 

Så, här är några frågor som vi funderar på och som ni gärna också får ta ställning till.

 

1. Hur stor ska summan vara? Vad ska pengen räcka till?

2. Ska båda barnen få samma summa? (de köper ju ändå typ samma saker..)

3. Ska fredagsgodiset köpas för veckopengen? I såfall borde ju summan vara lite högre.

4. Ska utbetalningen ske en gång i veckan eller kanske en gång i månaden?

 

Får dina barn veckopeng? Hur gamla är barnen och hur mycket får dom och vad köper de isåfall för pengarna? Fick du själv veckopeng då du var liten?

4 reaktioner till “Veckopeng?

 1. Mina barn är 12 och 9. Vi har infört (på försök) nu att de hjälper till hemma, en grej var varje dag. Om hela veckan funkar smärtfritt så får de 5€. Det får de spara eller köpa godis för. Spara en del och köpa godis för resten. Är inne på andra veckan nu å kan säga att det ska nötas att de ska göra sina sysslor men envisa jag tänkte inte ge upp denna gång. Ser det som en investering i deras framtid. 🙂

  Gilla

 2. Vår son började få veckopeng när han började på trean. Då fick han 5€ i veckan. Egentligen köpte han inte något för pengarna, sparade dom och köpte en dyrare leksak då och då när han inte fick oss att köpa dom åt han. Nu går han på femman och sedan i somras har han fått 20€ i månaden. Med pengarna går han på Mäkkäri med kompisar, köper dataspel och godis. Tycker veckopengen var onödig då han inte riktigt visste själv vad han skulle göra med pengarna. Nu när han är äldre och får månadspeng har han mera nytta av pengarna och förstår att dom ska räcka en hel månad.

  Gilla

 3. Jag har själv inte barn men jag tycker det är jättebra att man på något sätt lär barn pengars värde redan när de är små. Man kan väl prova sig fram och se vad som funkar bäst. Kan tänka mig att det också ändrar med tiden när barnen växer och de får nya intressen. Lycka till 🙂

  Gilla

 4. Jag fick aldrig veckopeng eller månadspeng när jag var liten. Fick alltid höra att "du får pengar när du behöver till nånting". Sen fick jag pengar ibland och ibland inte. Ibland en förklaring ibland inte. Har haft j*vligt svårt att lära mig på egen hand förstå pengar, sparande, allting. Så jo, det där med veckopeng och att dom får lära sig själva att spara till nåt dom verkligen vill ha är en väldigt bra idé!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s